۱۳۹۴ آبان ۴, دوشنبه

مروری بر اخبار مهم ایران در هفته ای که گذشت

در مجلۀ هفتگی «تایمز اسرائیل به فارسی»، گزارش های مربوط به ایران که طی هفتۀ گذشته در رسانه ها و شبکه های اجتماعی مورد بحث واقع شده، بازخوانی می شود.

*احمد جنتی، عضو خبرگان رهبری و دبیر نهاد انتصابی شورای نگهبان، روز جمعه 24 مهرماه، خواستار پایان بحث درباره برجام شده و عنوان کرد اگر تحریم‌ها لغو نشود، توافق اتمی به کلی بی‌فایده بوده است. او همچنین خواستار مقاومت دولت شد تا پس از برجام درخواست‌هایی مانند تساوی حقوق زنان و مردان و توقف حکم قصاص مطرح نشود.
دبیر شورای نگهبان توافق اتمی را برای طرف‌های مذاکره کننده با ایران یک موفقیت و گام اول دانست و گفت اگر در مقابلشان مقاومت نشود “سراغ موضوعات دیگر می‌روند و خواهند گفت که اسرائیل را به رسمیت بشناسید، حقوق زن و مرد را مساوی کنید، حکم قصاص را بردارید، ازدواج هم‌جنسان را تأیید کنید و ارتباط خود را با حزب‌الله لبنان و سوریه و عراق قطع کنید.” آقای جنتی در عین حال توضیح داد که برخی به اشتباه فکر می‌کنند توافق اتمی در مجلس به تصویب رسیده درحالی که متن مصوب مجلس و مورد تایید شورای نگهبان “در حاشیه برجام” بود و به ” اقدامات متقابل و متناسب در مقابل آمریکایی‌ها” اختصاص داشت. به گفته او متن توافق اتمی در شورای عالی امنیت ملی تایید شده اما هنوز به امضا و تأیید رهبری نرسیده است.
*وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن ادعای واهیِ “احترام به حقوق بشر در ایران” توسط رژیم اسلامی، گزارش وزارت خارجه آمریکا از نقض حقوق مذاهب در ایران را رد کرده و آن را فاقد اعتبار و سیاسی نامید.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران 24 مهر، در واکنش به گزارش وزارت خارجه آمریکا در مورد آزادی مذهب گفت: این گونه گزارش‌ها با هدف دستیابی به اهداف و اغراض سیاسی تهیه و تنظیم گردیده و فاقد اعتبار و وجاهت قانونی است. افخم همچنین عنوان کرد که گزارش منتشر شده در راستای “سیاست‌های مداخله جویانه آمریکا و تلاش برای ایجاد تفرقه مذهبی و دینی در ایران است.
این مقام وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد که اقلیت‌های دینی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی ایران در انجام مراسم دینی خود آزادند و سایر اقلیت‌ها هم که در قانون شناسایی نشده‌اند مانند سایرین “از کلیه حقوق شهروندی” برخوردار هستند.
*باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز جمعه ۲۴ مهرماه در واکنش به آزمایش موشکی تهران گفته است، به رغم توافق هسته‌ای شش قدرت جهانی با جمهوری اسلامی، واشینگتن از طریق جامعه بین المللی به اعمال فشار بر تهران ادامه خواهد داد. وی همچنین هشدار داده است که رفتار بد جمهوری اسلامی در منطقه و جهان برای این کشور هزینه خواهد داشت.
*سخنگوی ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده روز جمعه، ۲۴ مهر، علیرغم تکذیب مکرر مقامات ایرانی از حضور نیروهای مسلح این کشور در سوریه گفت که نشانه‌های روشنی از حضور نیروهای ایرانی در سوریه در دست است. در همین حال، روز جمعه یکی دیگر از مقام‌های آمریکایی گفت که تا حدود دو هزار نیروی ایرانی و مورد حمایت ایران هم‌اینک در عملیات حلب به ارتش سوریه کمک می‌کنند.
این مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود به این خبرگزاری گفته‌ است که نیروهای مورد اشاره او متشکل‌اند از نیروهای ویژه سپاه قدس و گروه‌های نیابتی مورد حمایت مالی ایران، و افراد حزب‌الله لبنان. این مقام آمریکایی در ادامه گفت که این نیروها در جنوب شرق حلب جبهه جدیدی را علیه مخالفان بشار اسد گشوده‌اند و عملیات آنها با ارتش سوریه و روسیه هماهنگ شده‌ است. وی همچنین افزود همکاری نظامی ایران و روسیه در سوریه به دیداری بازمی‌گردد که سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در ماه اوت از مسکو داشت. انتشار این خبرها و همچنین تأکید دوباره مقام‌های آمریکایی بر حضور نیروهای ایرانی در سوریه در حالی صورت می‌گیرد که مقام‌های جمهوری اسلامی همواره این امر را تکذیب می‌کنند و می‌گویند که نیروهای ایرانی در سوریه تنها نقش «مستشاری» دارند.
*انتشار نامه بابک زنجانی به اعضای مجلس که پیشتر نوشته شد و روز جمعه 24مهر بخشی از آن منتشر شده است گوشه ‌ای از دزدیها و غارتگریهای سپاه پاسداران و سایر ارگانهای جمهوری اسلامی را برملا کرده است. بابک زنجانی در این نامه گفته که به قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه پاسداران بیش از ۲۰۰ میلیون یورو قرض داده و هنوز 30 میلیون یورو از این قرارگاه طلبکار است. وی در این نامه همچنین مدعی شد که از سال ۸۸ تا ۹۰ با نصب سیستمی در چند بانک ایران، دو و نیم میلیارد یورو را به خارج از کشور منتقل و به ازای هر یورو ۱۲۰۰ تومان دریافت کرده، اما درنهایت همه این مبلغ را در داخل کشور سرمایه‌گذاری کرده است. بابک زنجانی در این نامه مدعی شده است که از سال ۸۸ تا ۹۰ برای چند بانک ایرانی سیستمی را نصب کرده و روزانه ۳۰۰ حواله و جمعاً ۳۶ هزار حواله ارزی ارسال کرده است. وی همچنین اعلام کرد که با این سیستم دو میلیون و ۵۰۰ هزار یورو را منتقل و به ازای هر یورو ۱۲۰۰ تومان دریافت کرده که همه این مبلغ را در کشور سرمایه‌گذاری کرده است. وی در نامه خود که نثری ازهم‌گسیخته و مبهم دارد اشاره‌ای به جزئیات و نحوه کار این سیستم بانکی نکرده است. بر اساس گزارش‌ها، بابک زنجانی در دور زدن تحریم‌های غرب علیه ایران و انتقال پول از ایران به خارج از کشور در دولت محمود احمدی‌نژاد نقش داشته است. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، بارها بابک زنجانی را متهم کرده است که با همکاری چند وزیر و رئیس کل بانک مرکزی در دولت گذشته، دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار دریافت و به حساب بانک جعلی خود در مالزی واریز کرده که در ‌‌‌‌نهایت این پول از بین رفته است.
*وزیر خارجه آمریکا می‌گوید واشنگتن در صورت عدم پایبندی ایران به برجام با تحریم‌ و ابزارهای دیگر پاسخ می‌دهد. جان کری، وزیر خارجه آمریکا، اظهارات خود در 25 مهر در دانشگاه ایندیانا را به صورت یادداشتی در وبگاه رسمی وزارت خارجه این کشور منتشر کرده است. کری در بخشی از این یادداشت نوشته در صورتی که ایران به برجام پایبند نماند، واشنگتن با وضع دوباره تحریم‌ها یا از طریق ابزارهای دیگر به آن پاسخ خواهد داد.
*روز 25 مهر، نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ در تهران برگزار شد. در حالیکه مقام‌های ایرانی محور اصلی این نشست را اجرای توافق هسته ای اعلام کرده بودند، بررسی بحران سوریه اصلی‌ترین موضوع مورد بحث در این نشست بود. فرانک اشتان مایر، وزیر امورخارجه آلمان که به منظور شرکت در این نشست به ایران سفر کرده بود، از تهران خواست که نفوذ خود بر دمشق را به منظور پایان دادن به بحران سوریه به کار بگیرد. اشتان مایر در نشست مشترک با وزیر امورخارجه ایران تجزیه سوریه را اجتناب ناپذیر دانست. وزیر امور خارجه آلمان حل بحران سوریه را در گرو مشارکت تمام طرف‌های درگیر و کشورهای منطقه دانست و اعلام کرد که برای ادامه رایزنی‌ها به عربستان سعودی خواهد رفت. او در این باره گفت: ایران باید نقش سازنده خود در سوریه را ایفاء کند و بدون ایران ما در سوریه به نتیجه ای نمی‌رسیم. وزیر خارجه آلمان گفت که شروع فرایند سیاسی برای حل بحران سوریه باید هرچه سریع‌تر آغاز شود.
*روز یکشنبه 26 مهر، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در بخشی از سخنان خود در نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ به حکم صادره علیه جیسون رضائیان روزنامه‌ نگار واشنگتن پست پرداخت و در این باره گفت: “در خصوص جیسون رضاییان، در حال تلاش هستیم این موضوع را از بعد بشردوستانه بررسی کنیم. اتهامات واردشده به وی بسیار جدی هستند اما تلاش داریم با در نظرگرفتن بعد بشردوستانه آن را حل کنیم”. لازم به ذکر است، در تاریخ ۳۰ تیرماه ۱۳۹۳، جیسون رضاییان خبرنگار واشنگتن پست در تهران، که دارای ملیت ایرانی و آمریکایی است، در منزل خود از سوی نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازداشت شد و تا کنون در زندان است.
*یکشنبه 26 مهر، مهدی کیایی، مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی، در نامه‌ای خطاب به حسین شریعتمداری، مدیر مسئول، نوشت که مطالب روزنامه کیهان در مورد طرح برجام، «به دودستگی‌ها در کشور در این زمینه دامن می‌زند.» مهدی کیایی، هم‌چنین در این نامه، روزنامه کیهان را به استفاده از کلمات سخیف، اقدام به تهمت، تخریب و افتراء، و دستپاچگی و تحلیل نادرست متهم کرده و از بی‌اطلاعی مسئولین روزنامه از امور کشورسخن گفت. نامه‌ اعتراضی هیئت رئیسه ی مجلس که از طریق روابط عمومی این نهاد به کیهان ارسال شده، روز یکشنبه ۲۶ مهر در این روزنامه به چاپ رسیده است. نامه مدیر روابط عمومی مجلس به روزنامه کیهان، به نحوه ی پوشش اخبار مربوط به تصویب طرح «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» مربوط می‌شود. روزنامه کیهان نیز همراه با این نامه جوابیه ی خود را منتشر کرده و گفته ‌است که مجلس به جای پاسخ مستند، اتهامات ناروا به این روزنامه زده‌است.
*کشته شدن 14 نظامی ایرانی در جنگ سوریه، تعداد کشته‌های خوزستانی سپاه در سوریه به ۱۴ تن رسید. به تازگی دو فرمانده دیگر سپاه از این استان به نام‌های فرشاد حسونی زاده (چلداوی) و حمید (مجید) مختاربند در سوریه کشته شدند.‎
رسانه‌های ایران همچون موارد قبلی بر حضور نادر حمید دیلمی در “عملیات مستشاری” تاکید کرده و وبسایت مشرق نوشته که او برای سازماندهی نیروهای مدافع حرم درحال انجام وظیفه بود.
روز دوشنبه نیز اعلام شد مسلم خیزاب، که سال‌ها مسئولیت یک گردان از لشکر ۱۴ امام حسین سپاه را در اختیار داشت، در حال ماموریت مستشاری در سوریه کشته شد.
ایران که نظامیان خود در سوریه را “مدافعان حرم حضرت زینب” می‌خواند، 28 مهرماه مجددا اعلام کرد پاسداران ایرانی تنها به عنوان مستشار و مشاور نظامی در سوریه حضور دارند.
*در پی اختلال در سرعت و قطع ارتباط اپلیکشین تلگرام در ایران، موسس این شبکه پیام‌رسان اعلام کرد که درخواست ایران برای جاسوسی از شهروندان را رد کرده است.
پاول دورف روز سه‌شنبه 20 اکتبر برابر با 29 مهر ماه در توئیتر خود نوشت که مقامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران از تلگرام خواسته‌اند تا جاسوسی از شهروندان با استفاده از این پیام رسان ممکن شود، اما تلگرام با این درخواست مخالفت کرده و اعلام نموده که کمکی در این زمینه به آنها نخواهد کرد.
یک مرکز وابسته به سپاه پاسداران از امکانات تلگرام ابراز نگرانی کرده و در گزارش خود از راه اندازی گروه‌هایی در تلگرام توسط آنچه “گروه‌های معاند جمهوری اسلامی در راستای نفوذ دشمنان” خوانده، سخن گفته است.
*نماینده روسیه در سازمان ملل‌متحد روز پنجشنبه 30 مهر گفت: شورای امنیت قرار است برای بررسی جزییات فنی آزمایش موشکی رژیم ایران تشکیل جلسه دهد. آمریکا و همتایان اروپایی آن انگلستان، فرانسه و آلمان می‌گویند آزمایش موشکی رژیم ایران تحریمهای سازمان ملل‌متحد را نقض کرده است. آنها از کمیته نظارت بر تحریم رژیم ایران در سازمان ملل خواسته‌اند که در این باره اقدام کند.
به گزارش خبرگزاری رویتر ویتالی چورکین نمایند روسیه در سازمان ملل‌متحد در این باره گفت: این موضوع باید با احتیاط و با در نظر گرفتن جزییات فنی و شرایط سیاسی ارزیابی شود.
خبرگزاری رویتر روز بعد به‌ نقل از منابع دیپلوماتیک گفت ممکن است تعدادی از شخصیتهای حقیقی و حقوقی وابسته به رژیم ایران به‌خاطر آزمایش موشکی و نقض قطعنامه‌های شورای امنیت به فهرست تحریمهای ملل‌متحد اضافه شوند.
*به گزارش العربیه، 30مهر، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان گفت: رژیم ایران شبه‌ نظامیان حزب‌الله و دیگر شبه‌نظامیان را وارد سوریه کرده تا از رژیم اسد حمایت کنند. عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی در وین گفت: رژیم ایران بخشی از مشکل در سوریه است و نمی‌بایست بخشی از راه‌حل باشد.
و در آخر اینکه، جمعه 1آبان ماه 94 در وین، با هدف گفتگو بر سر بحران سوریه دیداری چهارجانبه میان وزرای خارجه آمریکا، روسیه، ترکیه و عربستان سعودی برگزار خواهد شد.
عادل الجبیر تأکید کرد دخالت روسیه در سوریه بسیار خطرناک است. رژیم ایران جنگ‌طلب است که حزب الله لبنان و دیگر شبه‌ نظامیان را به سوریه آورده تا از اسد به‌عنوان علت گسترش داعش در این کشور حمایت کند.

ندا امین_ نویسنده ی تایمز اسرائیل http://fa.timesofisrael.com/889192-2/

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر